Hur terapi kan hjälpa
till att hantera ångest 

Det finns flera anledningar till varför terapi kan vara hjälpsamt om du vill förstå och lära dig att hantera din ångest. Genom att gå i terapi kan din psykolog eller psykoterapeut vägleda dig och ge dig de verktyg du kan behöva för att dämpa din ångest. 

Vad är terapi?

Terapi är en behandlingsmetod som kan hjälpa personer med sin mentala hälsa. I terapi kan du bland annat få hjälp med att utforska dina känslor, tankar och beteenden från både dåtiden, nutiden eller om framtiden. En psykolog eller psykoterapeut kan vägleda dig och ge dig det stöd du behöver för att förstå vad din ångest, stress eller oro grundar sig i och tillsammans kan ni hitta de verktyg som behövs för att hantera dem. Genom att gå i samtalsterapi kan du till exempel få stöd med att bearbeta och bekräfta dina känslor och tankar, och på så vis ta kontroll över vad du känner.

Två av de vanligaste terapimetoderna är:

  • Kognitiv beteendeterapi (KBT) - KBT är en kombination av kognitiv terapi (fokus på tankarna) och beteendeterapi (fokus på att identifiera felaktiga tankemönster, emotionell respons, eller beteende) som orsakar eller bidrar till din ångest.

  • Psykodynamisk terapi (PDT) - PDT är en specifikt terapiform som undersöker på ett djupare sätt orsaken för din ångest. Det försöker att få bättre självinsikt och bättre förståelse för omedvetna motivationer (t.ex., tankar) som kan hjälpa dig bättre förstår dig själv och din ångest.


Du kan läsa mer om vad terapi är här.

Vad är ångest?

Ångest är en känsla av oro, nervositet och rädsla. Den kan uppstå vid utmanande eller skrämmande situationer och kännetecknas av oroliga tankar, och ibland även kroppsliga symtom. Det finns olika varianter av ångestrelaterade psykisk ohälsa som kan påverka dig både psykiskt och fysiskt, till exempel:

  • Panikångest - Panikångest är en kraftig ångest som händer regelbundet där du har starka fysiska symptom av ångest (som ont i brösten, hjärtklappning, m.m.). 

  • Social ångest - Social ångest är en intensiv ångest eller rädsla för att bli utsatt för olika sociala sammanhang, där du är rädd att vara social kan få dig att må sämre.

  • Generaliserat ångestsyndrom - Generaliserat ångestsyndrom är ett ångestsyndrom där man ofta känner överdriven oro över olika områden i livet, även konkreta situationer. Det kan leda till fysiska symtom och påverka dig i din vardag.

Vilka alternativ finns det för att behandla ångest utan medicin?

Terapi

Terapi kan vara ett effektivt sätt för att lära dig att hantera din ångest. En av de vanligaste terapimetoderna är KBT. I KBT kan din psykolog eller psykoterapeut hjälpa dig att förstå din ångest samt vägleda dig att omforma dina tankemönster och beteenden så att du kan dämpa din ångest. 

Motion

Att motionera kan hjälpa dig att lugna ner dig om du känner dig stressad eller ångestfylld. Vardaglig motion kan hjälpa dig och din kropp att släppa på spänningar och ångestkänslor genom att öka pulsen och frigöra endorfiner, vilket kan lindra din ångest. 

Avslappningsövning

Att öva dig på att slappna av kan hjälpa dig att hantera din ångest. Till exempel kan meditation eller andra enkla andningsövningar vara till hjälp för att ta kontroll på din andning och lugna ner dina tankar. 

2 anledningar till att terapi kan hjälpa till att hantera ångest

Vägledning och stöd

Precis som med fysiska hälsa, kan vi alla behöva hjälp och stöd från någon som är utbildad ibland. Genom att behandla din ångest med terapi kan en psykolog eller psykoterapeut vägleda dig i dina känslor och tankar för att ta kontroll över din ångest. 

Förstå dig själv bättre

Genom att gå i terapi kan din psykolog eller psykoterapeut hjälpa dig att förstå vad din ångest grundar sig i och vilka verktyg det finns för att hantera den. Och att förstå varför du får ångest och hur den triggas är en del av att ta kontroll över ångesten och hur du kommer att agera på den.

Hur hittar jag en psykolog eller psykoterapeut?

Terapi är en individuell upplevelse, och vad som fungerar för en person kan fungera mindre bra för en annan person. Därför är det viktigt att du hittar en psykolog eller psykoterapeut som du känner dig bekväm med och klickar med. Meela kan hjälpa dig att hitta en psykolog, psykoterapeut och terapimetod som är skräddarsydd efter dina behov och önskemål. Vi har över 300 legitimerade psykologer och psykoterapeuter, som erbjuder fysisk och digital terapi, på 22 olika språk.