Vad är generaliserat ångestsyndrom?

Brukar du känna dig extremt orolig och ångestfylld, även när det inte finns någon anledning till det? Påverkar det din vardag, så kan det vara så att du har generaliserat ångestsyndrom (GAD). GAD är ett ångestsyndrom som kännetecknas av ihållande och överdriven oro som kan vara svår att kontrollera. De flesta med GAD är ofta medvetna om att deras ångest och oro är överdriven och att prata om det kan kännas skämmigt eftersom det kan kännas som att man borde kunna hantera det själv. 

Det finns däremot hjälp att få om man vågar prata om det. Att prata med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut i terapi kan hjälpa, i och med att du får möjlighet att dela dina bekymmer utan att de minimerar dem. I terapi lär du dig även att hantera din extrema ångest och oro med hjälp av olika tekniker som en psykolog eller psykoterapeut hjälper dig med. Det viktigaste att komma ihåg är att GAD är behandlingsbart och du behöver inte leva med den extrema ängslan och oron du känner.

Vad är GAD?

Generaliserat ångestsyndrom (GAD) är en psykiatrisk diagnos och ångestsyndrom som kännetecknas av ihållande och överdriven oro samt ängslan. En person med GAD oroar sig konstant om exempelvis arbete, sin hälsa, ekonomin, relationer eller till och med världens tillstånd. 

Ibland kan ångest triggas av att du tänker på något eller så kan det komma utan att du har en förklaring till varför du känner som du gör. Och det är helt normalt att känna ångest då och då. Men om du känner att din ångest är ihållande och oproportionerlig till den faktiska situationen kan det vara ett tecken på att du har GAD. Dessutom att ofta känna en överdriven oro kan vara utmattande och störa ditt vardagsliv, arbete och relationer. 

Så om du känner att din oro och ångest styr din vardag kan det vara dags att få professionell hjälp. För att fastställa om du har generaliserat ångestsyndrom behöver du gå till en legitimerad mentalvårdare, såsom läkare, legitimerad psykolog eller psykoterapeut.


Vad kan orsaka GAD?

Vad som orsakar GAD är fortfarande inte fastställt, men de flesta forskare är överens om att yttre orsaker såsom att ha upplevt en traumatisk händelse, att hantera en kronisk sjukdom eller att vara i en överdrivet och konstant stressig miljö (hemma eller på jobbet) kan leda till att man utvecklar GAD. Dessutom förmodar forskare även att genetiska faktorer, såsom att någon i din familj har generaliserat ångestsyndrom, kan öka chansen för att du utvecklar GAD. 

Vad är symtomen för GAD

Att leva med GAD kan beskrivas som en ständig, ihållande ångest och oro över att till exempel något katastrofalt kommer att hända dig, din familj eller anhöriga. Men det är inte tankarna i sig som är oroväckande, utan det är den konstanta strömmen av oroliga tankar som kan vara ett symtom på att du har GAD.

Överdriven och okontrollerbar oro och ångest


Du upplever att du oroar dig överdrivet mycket över ditt liv, arbete, hälsa, familj, ekonomi och att du känner att din ångest påverkar din vardag. 

Fysiska symtom

Personer med GAD har minst tre av följande fysiska eller kognitiva symtom.

  • Muskelspänningar

  • Oförmåga att slappna av 

  • Rastlöshet

  • Trötthet

  • Irritation

  • Sömnsvårigheter 

  • Koncentrationssvårigheter

  • Huvudvärk 

  • Magvärk


Undvikande beteende


Du undviker aktiviteter eller situationer som du kan känna en överdriven oro för, samt begränsar dig själv så pass mycket att det påverkar ditt liv och relationer. 

Vanligtvis kommer en psykolog eller en läkare att ge dig en GAD-diagnos när du upplever två eller fler av följande punkter ovan, under minst 6 månader. Det är viktigt att notera att ovanstående symtom inte kan kopplas till någon droganvändning, såsom användning av receptbelagda eller rekreationsdroger, ett medicinskt tillstånd du kan ha eller någon annan psykisk sjukdom du kan kämpa med.


Hur kan man behandla GAD?

Generaliserat ångestsyndrom behandlas ofta med psykoterapi (samtalsterapi). Det är ofta den första behandlingen före medicinering, och det finns många typer av samtalsterapi som har visat sig hjälpa mot GAD. Nedan förklarar vi de tre vanligaste typerna av samtalsterapi för behandling av generaliserat ångestsyndrom. 

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv behandlingsmetod för att hantera ångest. Genom att träffa en KBT-terapeut kan du lära dig olika sätt att tänka, och hur du kan hantera de situationer du upplever stressfyllda. 

I kognitiv beteende terapi arbetar ni tillsammans på att ändra ditt inlärda tanke- och beteendemönster. En KBT-terapeut kan därför ge dig några övningar att genomföra utanför terapin, så att ni tillsammans kan skapa nya förhållningssätt till de situationer som kan upplevas ohanterbara. En typisk sådan som används är en övning som kallas tankedagboken. Du kommer att bli ombedd att skriva ner alla dina oroliga tankar under veckan. Sedan kan du med din terapeut börja utmana några av de oroliga tankar du har skrivit ner genom att förstå hur realistiska de verkligen var. Med tiden kan du träna din hjärna att inte vara så överdrivet orolig för saker.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) är ett annat alternativ för att behandla GAD. Genom att använda strategier som mindfulness och målsättning för att minska din ångest skiljer sig ACT från KBT. ACT uppmuntrar dig att acceptera dina oroliga tankar utan att döma dig själv. Detta har visat sig minska intensiteten och känslomässiga effekterna av dina oroliga och ångestfyllda tankar.

Psykodynamisk terapi (PDT)

Psykodynamisk terapi kommer att fokusera mindre på att försöka förändra eller acceptera dina tankar, och fokusera mer på de underliggande orsakerna till din ångest. I denna typ av terapi kommer du att arbeta med psykologen eller psykoterapeuten för att förstå dina tidigare händelser eller konflikter i tidigare relationer är grundorsaken till din ångest och oro.

Hur kan Meela hjälpa mig?

Om du känner att din ångest och oro är ihållande och att det påverkar dig i din vardag, rekommenderar vi att du pratar med en läkare eller legitimerad psykolog eller psykoterapeut. Vi på Meela har över 300 legitimerade psykologer och psykoterapeuter, varvid väldigt många är specialister på ångest och ångestsyndrom. Behöver du prata med någon så matchar vi dig till din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut.