Vad kan du göra som närstående till någon med depression?

Är du orolig för att en familjemedlem, partner eller anhörig är deprimerad? Att upptäcka tecken på depression hos någon vi bryr oss om kan vara en tuff uppgift, men det är ett viktigt steg för att kunna erbjuda stöd. Så, hur kan du egentligen känna igen dessa tecken? Hur kan du som närstående skapa en trygg och stödjande miljö? Hur kan du vara där för någon som behöver det?

Vad är depression?

Depression är en form av psykisk ohälsa som upplevs som känslor av sorg och trötthet som varar under en längre period, ofta mer än två veckor. Känslor av hopplöshet, negativa tankar om sig själv och sin tillvaro är vanligt och kan vara överväldigande. 

Så ser du om någon i din närhet är deprimerad

  • Personen har slutat gilla sådant som tidigare kändes roligt. Till exempel fritidsaktiviteter, intressen, och socialt umgänge.

  • Personen verkar nedstämd, drar sig tillbaka, och kanske har svårt att upprätthålla personliga relationer.

  • Perosnen kan ha problem med sömnen. Till exempel sover för lite, har svårt att somna eller sover ovanligt mycket.

  • Personen blir lättare irriterad, kanske över småsaker som tidigare inte verkat ha spelat så stor roll.

  • Personen kan ha förändrat sina mat beteenden. Viktförändringar, både ökning och minskning, är vanligt förekommande hos personer som lider av depression.

 3 saker du kan göra för någon annan

1. Fråga hur de mår

Det kan kännas obekvämt att prata om mer seriösa samtalsämnen, som psykisk ohälsa, men våga ställa frågor. Du kan börja med att fråga hur din närstående mår, och förklara omsorgsfullt vad du är orolig över.

2. “Jag vet inte vad jag ska säga”

Ibland när någon delar med sig och berättar kan det kännas krångligt att hitta rätt ord att svara med. Det kan vara svårt att veta hur man “borde” svara, men att lyssna utan att döma och undvika att ge lösningar på problemet kan hjälpa. Du behöver inte vara expert inom psykisk hälsa för att kunna ge stöd åt någon som behöver det.

3. Om personen är öppen för hjälp- erbjud

Det är inte alltid att den som upplever depression är öppen för hjälp, men du kan till exempel erbjuda stöd med mer praktiska uppgifter, som att hjälpa personen hitta information om hur de kan få hjälp eller behandling. Du som anhörig behöver inte ensam bära ansvaret för att personen ska må bättre. Det finns hjälp att få från psykologer eller psykoterapeuter som kan hjälpa med depression. 

Vart kan jag få hjälp?

Det finns flera ställen som kan erbjuda stöd vid depression. Exempelvis vårdcentral, ungdomsmottagningar, skolsköterskor, kuratorer och psykologer och psykoterapeuter via Meela. Terapi kan ge användbara verktyg för att hantera depression och för att förstå sina känslor bättre. Stöd finns tillgängligt för både dig och dina nära. Meela har över 400 leg. psykologer och psykoterapeuter, varav många har erfarenhet med att behandla depression. 


Behöver du, eller någon i din omgivning, någon att prata med kan vi matcha dig till din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut.