Så förebygger du arbestrelaterad stress

Upplever du att du har ett stressigt jobb? Hög arbetsbelastning, luddigt ledarskap, avsaknad av stöd från kollegor, högt tempo och orealistiska krav är alla orsaker som kan leda till att du känner stress på jobbet. När kraven på ditt jobb blir fler och större än vad din arbetsförmåga kan hantera kan du råka ut för arbetsrelaterad stress. Stress på jobbet är tungt då vårt arbete utgör en stor del av vår vardag. Det är därför viktigt att du ser efter signaler om symtom vid stress, så du kan försöka hantera din stress i tid. Utsätts du för ihärdig stress en längre period på jobbet så kan du i värsta fall även falla risk för utmattningssyndrom.

7 tips på hur du kan hantera stress på jobbet

Varje år ökar sjukskrivningar relaterade till stress och arbetsrelaterad stress. Psykisk ohälsa i resultat av stress, däribland utmattningssyndrom utgör närmare hälften av all sjukfrånvaro och det är dominerande kvinnor som insjuknar. Enligt Försäkringskassan utgör kvinnor närmare 80 procent av alla stressrelaterade sjukfall.

Att vilja visa framfötterna på jobbet och prestera på topp är något vi alla strävar efter i arbetslivet. Det är inte konstigt om du vill göra ett bra jobb. Men i samband med vår vilja att prestera på topp så kan vi allteftersom börja ställa orimligt höga krav på oss själva i strävan mot att vilja göra mer. Detta leder ofta till att vi känner stress på jobbet och får ett ökat behov för återhämtning utanför arbetstid. Det är lätt att vi tar oss an fler och fler arbetsuppgifter och tillslut så står vi där i en hög av jobb som aldrig verkar ta slut. Vi vill visa oss kompetenta och inte göra chefen eller kollegorna besvikna genom att säga ifrån eller säga nej. Det är inte ovanligt att vi målar in oss i dessa hörn på jobbet, särskilt i början på karriären eller på en ny arbetsplats. Men det är aldrig försent att försöka ändra på din situation på jobbet, så du kan hantera din stress, oavsett vart du är i din karriär. Det är viktigt att vi börja ställa rimliga krav på oss själva och accepterar att allt inte alltid kan levereras perfekt. För att förebygga arbetsrelaterad stress så måste vi lyssna inåt och våga släppa taget om det perfekta.

Vi på Meela har sammanställt en lista på 7 övningar som kan hjälpa dig att hantera och minska stress på jobbet. Var inte hård mot dig själv om du märker att övningarna inte dämpar din stress. Alla har vi olika förutsättningar till hur vi hanterar stress på jobbet och framförallt så har vi jobb som ser olika ut. Ha tålamod med dig själv och testa dig sakta med säkert fram mellan övningarna.

  1. Ta inte med jobbet hem

    Din fritid utanför jobbet ska vara ämnad för återhämtning och aktiviteter som ger dig glädje och energi - inte för mer jobb. Att svara på ett par mejl innan läggdags eller finslipa presentationen framför en tv-serie innebär att du nu har tankar på jobb hela dagen. Sätt gränser för din arbetstid, även om du emellanåt jobbar hemifrån. Stäng av notifikationer i din telefon som är kopplade till din mejl.

  2. Bryt ned projekt i mindre delar

    Känns arbetsuppgifterna övermäktiga? Punkta upp delmål och tidsramar för varje uppgift du har framför dig. Desto mindre delmål, desto bättre. Att se mindre tidskrävande uppgifter framför dig kan lätta på känslan av hopplöshet och stress i ditt jobb. Helt plötsligt kan uppgifterna kännas enkla att beta igenom.

  3. Strukturera din tid

    Strukturera din arbetsvecka utefter prioriteringar, så får du en överblick över arbetsuppgifterna och vad som är viktigast att hinna med. Skriv en att-göra-lista för veckan med vilka arbetsuppgifter du måste få gjort och vilka du kanske kan hinna med. Att strukturera kan ge dig känslan av att du återfår kontroll över din situation på jobbet.

  4. Våga säga nej

    Har du alldeles för mycket på ditt bord just nu? Får du mer kastat din väg när det känns som mest stressigt? Våga säg nej om tiden inte räcker till. Förklara för kollegorna att du helt enkelt inte har kapacitet just nu. Det är okej att i stunder tacka nej till fler uppdrag så du har tid att komma ikapp med nuvarande arbetsuppgifter. Tar vi oss an för mycket på en och samma gång, så kan du känna ökad stress och ångest.
     

  5. Be om hjälp av kollegor

    Var öppen med att du känner stress på jobbet. Om vi delar med oss av våra utmaningar och sårbarheter så bli det lättare för kollegor att hjälpa till. Hur ska de annars veta att du mår dåligt på jobbet? Våga be om hjälp och avlastning när det behövs.

  6. Ta pauser

    Det är lätt att vi får ett laserfokus och maler på i stunder av stress på jobbet. Särskilt om vi känner att vi inte mäktar med. Att bryta av dagarna och ta korta pauser är ett bra komplement för att bli mer effektiv. Det ger oss mer energi och kan verka lugnande för hjärnan. Ta en fika eller en promenad med en kollega och prata om något annat än jobb i några minuter. Det ger dig mer energi än du tror.

  7. Värdesätt vila och återhämtning 

    Återkommande med stress är att du måste prioritera återhämtning utanför jobbet. Dåliga sovvanor eller alltför långa arbetsdagar tär på vårt välmående i för långa perioder. Försök att inte jobba över även om du känner att du skulle behöva det. Om vi jobbar över eller tar med oss jobbet hem, så är det lätt att vi gör det till rutin. Ta din återhämtning utanför jobbet på allvar.
     

Om du känner att du fortfarande mår dåligt efter att ha testat dessa övningar eller om du känner att stressen på jobbet är alltför stor, så rekommenderar vi att du tar hjälp av en legitimerad läkare eller psykolog. Vi på Meela har över 300 psykologer och psykoterapeuter, varvid väldigt många är specialiserade kring stress och depression. Behöver du prata med någon så matchar vi dig till din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut.

Klicka här för att matchas med din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut

Källor

Försäkringskassan, (2022). Stressrelaterade sjukskrivningar ökar igen efter pandemin, [pressmeddelande], 24 oktober 2022.https://www.forsakringskassan.se/nyhetsarkiv/nyheter-press/2022-10-24-stressrelaterade-sjukskrivningar-okar-igen-efter-pandemin/.

Meela använder sig endast av högkvalitativa källor, inklusive peer-reviewed studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Texten har även granskats av leg. psykolog Linus Olsson Collentine. Har du någon fråga kring den information vi delar med oss av i våra artiklar eller hittat något fel, kontakta oss via vårt kontaktformulär.