Vad är depression?

Depression är en vanlig psykisk sjukdom – var fjärde kvinna drabbas någon gång under livet av depression. När man är deprimerad känner man sig nere, trött och slutar gilla sånt som tidigare var kul. Det är också väldigt vanligt med negativa tankar och att det mesta känns hopplöst. Läs vidare för att få veta mer om vad depression är för något och vad det finns för orsaker till det, om självhjälp vid depression och vilken professionell hjälp finns att få.

Definition: Depression är en psykisk sjukdom som gör att man är ledsen och trött eller har svårt att känna glädje större delen av tiden under en längre period, minst under två veckor.

Så tar det sig uttryck: Depression kännetecknas av ihållande nedstämdhet, kraftig trötthet eller att man slutar bli glad av sådant man tidigare gillat. Det är vanligt med sömnproblem eller sämre aptit. Många har negativa tankar om sig själv och tillvaron. Det kan kännas hopplöst och vissa får självmordstankar.

Vad hjälper mot det? Lätta depressioner kan behandlas med livsstilsförändringar eller terapi. För medelsvåra depressioner gäller terapi eller medicin och för de svåra depressionerna krävs medicinsk behandling och ibland terapi när man blivit lite bättre.

När bör du söka hjälp för dina problem? Om du har symptom på en depression som hållit i sig mer än ett par veckor är det dags att söka hjälp. Likaså om du har tankar på att ta ditt liv. Det behöver inte kännas såhär mörkt!

Hur vet man att man är deprimerad?

Depression är en psykisk sjukdom som gör dig ledsen och trött, och får dig att sluta njuta av sådant du tidigare tyckt var härligt. Alla kan förstås känna sig nere i perioder. Livet funkar så, alla dagar är inte till för att vara toppen. Men vid en depression håller det mörka i sig större delen av dagen, de flesta dagar, i mer än ett par veckor. En depression kan kännas som ett mörkt filter över tillvaron. Kanske krånglar sömnen, eller så börjar du sova mer än vanligt. Maten kan smaka sämre än förut. Tankarna blir mörka och fylls av självanklagelser, och livet kan kännas hopplöst. Det blir svårt att föreställa sig att det skulle kunna kännas bättre igen, och kan till och med dyka upp tankar om att det vore bättre att inte finnas till. Därför är det viktigt för dig att veta det här: depression är en sjukdom som går att behandla. Det finns absolut hjälp att få!

Olika typer av depressioner

Depression delas in i tre svårighetsgrader: lätt, medelsvår och svår. Graden beror på hur många symptom du har och hur kraftigt de påverkar din vardag. Vid en lätt depression känns det tungt, men du kan ändå klara ditt vardagliga liv helt okej. Vid en svår depression är funktionen så nedsatt att det kan bli svårt att ta hand om sig själv. De olika svårighetsgraderna av depression behöver olika sorters behandling. En lätt depression kan behandlas med livsstilsförändringar eller terapi. Vid en medelsvår depression behövs terapi eller läkemedel, och vid en svår depression behöver man behandlas med läkemedel eller elbehandling. När den svåra depressionen börjat lätta kan man påbörja terapi. Det finns även depressioner som orsakas av bipolär sjukdom. Det innebär att man utöver depressioner har perioder då man är överdrivet uppåt och tappar omdömet under längre tid. Bipolär sjukdom är ovanligt och kräver alltid medicinering som grundbehandling.

Varför blir man deprimerad?

Flera olika saker bidrar till att man utvecklar depression. Man kan ha en ärftlig sårbarhet, det vill säga en genetisk benägenhet att bli deprimerad. Men svåra saker i livet kan också öka risken. Det kan handla om att du bär med dig traumatiska upplevelser i barndomen som ökar din känslighet, eller att en krisartad händelse blir den utlösande faktorn för depressionen. Många depressioner börjar med en tung händelse, som en skilsmässa eller problem på jobbet. Men även vissa kroppsliga tillstånd, som sköldkörtelsjukdomar eller järnbrist, ger depressionssymtom. Därför kan det vara bra att kolla upp sina värden om man får en depression. Kom ihåg att även om du har en medfödd sårbarhet för att bli deprimerad, behöver det inte betyda att du drabbas, eller blir sjuk igen om du redan varit deprimerad.

Du kan arbeta med att hantera just din skörhet och sårbarhet, till exempel genom att få hjälp av en psykolog eller psykoterapeut. Det finns också teorier om att depression orsakas av dagens moderna människor har en avkoppling (disconnect) från det som får oss som människor att må bra, t.ex. en avkoppling från varandra (människa till människa), från naturen, och från meningsfullhet.

Vad händer i kroppen när man är är deprimerad?

Vad händer egentligen i hjärnan när man blir deprimerad? Flera olika saker i hjärnan påverkas hos deprimerade människor. Nivån av olika signalämnen i hjärnan, som serotonin och dopamin, kan ändras. Hjärnans elektriska signaler kan ledas genom hjärnan på ett annat sätt. Vissa delar av hjärnan ökar i storlek, andra minskar. Med andra ord: det finns inte ett enda svar på vad som händer i hjärnan vid depression.

Många saker bidrar till helheten. Dessutom är det inte samma saker som krånglar i hjärnan vid alla depressioner. Det är olika för olika personer. Många forskare tror att man i framtiden kommer att dela in depression i olika undergrupper kopplat till vad som är problemet i hjärnan vid just den depressionen. Både medicin och terapi påverkar det som händer i hjärnan vid depression. Man vet kanske inte hur alla detaljer i hjärnan funkar, men man vet att det kan bli bättre!

Vilka behandlingar finns det för depression?

Vilken behandling som är rätt för din depression beror på hur svår den är och vad du själv vill. Ibland kan man behöva prova flera sätt att behandla en depression innan man hittar rätt. Vid en lindrig depression går det att komma långt med livsstilsförändringar du kan göra själv. Samma livsstilsråd som gäller för en god hälsa i allmänhet gäller vid depression.

Vid en medelsvår depression så har forskning visat att terapi hjälper, men många personer får även antidepressiva preparat (så kallade SSRI eller SNRI) för att få hjälp med vardagen, och kunna vara mer mottaglig för den hjälp terapin ger. Flera olika terapiformer fungerar vid depression, och vilken terapiform du behöver utgås ifrån vad dina behov är och vad du behöver hjälp med. Vid svår depression behövs många gånger, men inte alltid, i första hand medicin. När depressionen är mer under kontroll kan man påbörja terapi för att bearbeta det man behöver bearbeta för att må bättre i sig själv och sin vardag.

Läs mer om självhjälp vid depression under rubriken: Vad kan du göra själv och när ska du söka hjälp? Räcker inte det till så är det väldigt bra att ta kontakt med professionell hjälp, i form av en psykolog eller psykoterapeut.

Hur vet jag om jag har depression?

Kanske läser du den här texten för att du undrar om du är deprimerad. Det kan vara svårt att själv veta om man är deprimerad. Dessutom kan symptom på depression bero på andra saker än depression, som kroppslig sjukdom eller något annat psykiatriskt tillstånd. Oavsett är det viktigt att ta reda på vad som orsakar symptomen och få rätt hjälp. Här kommer en lista på symptom som är vanliga vid depression:

  • Du är ledsen och nere, större delen av tiden och de flesta dagar.

  • Du är tröttare än du brukar vara och har ingen ork att ta itu med saker.

  • Du har svårt att känna dig glad och njuta, till och med av sådant du tidigare tyckt om.

  • Du har svårt, alternativt kan inte, se din framtid och planera för denna. Många förklarar det som att “det är grått” eller “det är mörkt när jag försöker se min framtid”.

  • Du har sämre självförtroende och mycket negativa tankar om dig själv.

  • Du känner skuldkänslor och anklagar dig själv för din situation.

  • Du har tankar på att inte vilja leva eller på att ta ditt liv.

  • Du har svårare än förut att fokusera på saker, som att läsa en bok eller se en film.

  • Kroppen känns tung och du rör dig långsammare.

  • Du har svårt att sova eller måste tvärtom sova mycket mer än vanligt.

  • Du har sämre aptit och äter mindre, eller tvärtom ökad aptit och äter mer än vanligt.

Om du känner igen dig i flera av symptomen, och du har mått såhär i mer än två veckor, är det dags att söka hjälp. Börja med att nå ut till din vårdcentral för att få läkarkontakt.

Vad kan du göra själv när du är deprimerad - och när ska du söka hjälp?

En sund livsstil hjälper även vid depression: träning, sömn, minska på alkohol, äta varierat. Kanske tycker du att det låter präktigt, eller så anklagar du dig själv för att du inte orkar göra de här sakerna. Försök tänka att du är i en skör tid just nu och behöver ge dig själv extra mycket kärlek och omtanke. Beröm dig för det du faktiskt gör och försök få in roliga saker i livet, även om de inte känns kul just nu! Vid depression tappar vi ofta det vi har tyckt om att göra.

Om du har haft symptom på depression i mer än två veckor och livsstilsförändringar inte räcker till är det dags att söka hjälp för din depression. Detsamma gäller om det känns så mörkt att du har tankar på att ta ditt liv. Livet kan bli bättre. Det kommer inte alltid att kännas såhär. Det finns hjälp att få!

Matchas till din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut kostnadsfritt här.

Den här artikeln är skriven av Ulrika Nettelblad, legitimerad läkare och specialiserande i psykiatri.

Meela använder sig endast av högkvalitativa källor, inklusive peer-reviewed studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Texten har även granskats av leg. psykolog Linus Olsson Collentine. Har du någon fråga kring den information vi delar med oss av i våra artiklar eller hittat något fel, kontakta oss via vårt kontaktformulär.