Vad är en ätstörning?

Ätstörning är ett samlingsnamn för ett ätbeteende som har en negativ effekt på din fysiska och psykiska hälsa. Ofta är ätstörningar ett psykiskt tillstånd där du använder kontrollen av mat (och träning) för att hantera negativa känslor och känslor. Det är också vanligt att personer med en ätstörning har lätt att sväva iväg i sina tankar när det kommer till mat och deras vikt. Det kan leda till att det påverkar deras psykiska hälsa, känslor, humör, motivation, sömn och relationer. 

Personer med ätstörningar kan ha flera olika symtom som inkluderar: matrestriktioner, hetsätning, fasta, missbruk av laxermedel och utrensningsbeteenden som kräkningar eller överträning. Om du kämpar med en ätstörning finns hjälp att få. En av de vanligaste och mest effektiva behandlingarna för ätstörningar är terapi. Genom terapi kan de flesta återhämta sig från en ätstörning.

Hur vet jag om jag har ett ätstört matbeteende?

Tänker du mycket på din kropp, mat och vad du äter? Är dessa tankar vanligtvis negativa, påträngande och självkritiska? Påverkar dessa tankar på allvar ditt liv, hälsa, relationer och känslomässiga välbefinnande? Har du restriktivt ätande, tvångsmässigt ätande, hetsätande eller oregelbundna/oflexibla ätmönster? Då kan du potentiellt ha en ätstörning. Nedan hittar du fem frågor kopplade till ätstörningar, som tagits fram av forskare i Storbritannien.
Svara på dessa och räkna ihop hur många du svarar ja på.

  1. Efter att du har ätit för mycket, och känner dig obehagligt mätt, brukar du kräkas eller överträna?

  2. Oroar du dig för att du ofta tappar kontrollen över hur mycket du äter?

  3. Tror du att du är överviktig, även när andra säger att du inte är det?

  4. Dominerar mat ditt liv?

  5. Har du nyligen gått ner mer än 6 kg inom loppet av 3 månader?

Om du svarade "ja" på två eller flera av följande frågor, riskerar du att utveckla eller att du har en ätstörning. Du är inte ensam i detta och hjälp finns att få. Att gå i terapi och prata med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut är en av de bästa behandlingarna för ätstörningar. I terapi kan du:

  • Lära dig att förändra dina negativa och osanna tankar om dig själv.

  • Lära dig mer om de möjliga triggers som orsakar din ätstörning.

  • Lära dig nya hälsosamma matbeteenden och vanor

  • Lära dig att du inte behöver skämmas för att du har en ätstörning. 

Tyvärr är det många människor idag som kämpar med en ätstörning, och tillfrisknande är möjlig med rätt, professionell hjälp. Om du är orolig över att du lider av en ätstörning, så kan du få kostnadsfri hjälp av Meela - genom att matchas till en psykolog eller psykoterapeut med ätstörningar som expertisområde.

4 anledningar som kan orsaka ett ätstört beteende

Det finns många anledningar till att personer kan utveckla en ätstörning. Och ofta kan psykologiska faktorer spela en stor roll.

  1. Trauma

    Trauma kan leda till känslor av skam och skuld. Skam kan få dig att känna att din kropp inte är värd att ta hand om, vilket kan leda till överätande och underätande. Skuldkänslor kan leda till störda ätbeteenden som ett sätt att döva de intensiva känslorna. Att känna sig frånkopplad från din kropp kan få dig att känna dig utom kontroll, vilket kan leda till ett behov av att kontrollera ditt ätande, som ett sätt att känna dig trygg.

    Generellt kan trauma få många människor att känna sig ovärdiga kärlek och omsorg. Det kan få människor att engagera sig i skadliga och självdestruktiva ätmönster. Trauma kan också göra det svårt att uttrycka dina känslor, eftersom du ofta har varit tvungen att ignorera eller förtränga dina känslor. Detta kan också göra dig mer sårbar för en ätstörning, eftersom du inte alltid kan läsa de signaler din kropp ger, som att känna dig hungrig eller mätt.

  2. Låg självkänsla

    Låg självkänsla får dig ofta att tro att du inte duger som du är. Detta kan leda till en ohälsosam önskan att ändra din kropp eller vikt för att passa ett visst ideal. Detta kan leda till restriktivt ätande, hetsätning eller andra störda ätbeteenden, som ett sätt att skapa en känsla av självvärde.

  3. Perfektionism

    Perfektionism kan också potentiellt utlösa en ätstörning. Människor med perfektionistiska tendenser tenderar att sätta straffande och tvångsmässigt orealistiska mål på sin kroppsform och vikt. Dessa orealistiska mål kan göra att du blir alltför kritisk mot dig själv (särskilt om du inte uppnår dem), vilket kan leda till känslor av otillräcklighet och lågt självvärde. Detta kan leda till oanpassningsbara ätbeteenden för att försöka hantera de negativa känslorna som skapade av att man inte uppfyller de perfektionistiska förväntningarna.

  4. Ångest

    Studier visar att ungefär två tredjedelar av personer med ätstörningar också lider av ångestsyndrom. Ångest kan skapa intensiv rädsla kring vissa livsmedel, att äta offentligt och en rädsla för att äta för mycket eller för lite. Detta kan leda till undvikande eller fullständigt avlägsnande av vissa livsmedel, restriktivt ätande och överätande. Tvångstankar och beteenden kring mat och kroppsuppfattning orsakade av ångest kan manifestera sig i en ohälsosam upptagenhet med att räkna kalorier, ständigt väga dig själv och oroa sig för hur man ser ut.

    Oavsett orsaken till ätstörningen, så utvecklas det ofta som ett sätt att kontrollera och hantera negativa känslor - såsom känslor av otillräcklighet och låg självkänsla. Detta kontrollbehov kan manifestera sig som ett behov av att kontrollera vad du äter, när du äter, hur mycket du äter och vad du gör efter att du har ätit.

    Om du är orolig över att du lider av en ätstörning, så kan du få professionell hjälp av en legitimerad psykolog eller psykoterapeut. Hos oss på Meela kan du matchas till rätt proffesionell hjälp kostnadsfritt. Någon som är expert att behandla ätstörningar, och någon som du kommer klicka med.

5 vanliga ätstörningar

  1. Bulimia Nervosa (bulimi)

    Personer med bulimi hetsäter stora mängder mat för att sedan kompensera detta med att göra sig av med den så fort som möjligt. Känslor av skuld och skam är vanliga efter att bulimiker ätit mycket mat, och detta kompenseras då genom att kräkas, ta laxermedel, fasta eller överdrivet tränande.

  2. Anorexia Nervosa (anorexi)

    Människor som kämpar med anorexia kommer att allvarligt svälta sig själva eller begränsa hur mycket de äter och dricker. Personer med anorexi har ofta en förvrängd bild av sig själva, och ofta ser sig själva som överviktiga, även när de inte är det. Anorexi kan vara livshotande när en person sätter för många gränser för sig själv och inte får i sig tillräckligt med näring och vätska.

  3. Hetsätning

    Personer med hetsätningsstörning äter stora mängder mat under en kort tidsperiod, till den grad av fysiskt obehag. Det är vanligtvis en större mängd mat än vad de flesta skulle äta under en liknande tidsperiod. Det finns vanligtvis en känsla av bristande kontroll under en hetsätningsepisod. Till skillnad från personer med bulimi, kompenserar personer med hetsätningsstörning vanligtvis inte för hetsätningen.

  4. Ortorexia Nervosa (ortorexi)

    Ortorexi, är en ätstörning som kännetecknas av en tvångsmässig upptagenhet av hälsosam kost. Människor med ortorexi blir fixerade och utforskar intensivt kvaliteten och renheten på sin mat. De kan också begränsa sin kost till enbart mat som de uppfattar som hälsosam. Ortorexi kan börja som ett försök att leva hälsosammare. Men tyvärr kan det snabbt övergå till att man manisk börjar sålla ut vissa livsmedel i sin kost som man anser inte är bra eller nyttiga nog.

Om du är orolig över att du lider av en ätstörning, så kan du få professionell hjälp av en legitimerad psykolog eller psykoterapeut. Hos oss på Meela kan du matchas till rätt psykolog eller psykoterapeut kostnadsfritt.

Matchas med din bäst lämpade psykolog eller psykoterapeut här.